zaterdag 28 april 2007

project bijeenkomst week2 verslag

hier even een samenvatting van wat er besproken is:

1. kijk waarom het hindoeisme zoveel gebruik maakt van dieren in hun cultuur
2. mythologie heeft ook veel dieren in zich. bekijk deze ook eens
3. dieren bouwen ook een habitat, een termietenheuvel, vogelnestje,mierentunnels,bijenkorf.
4. wij als mens bouwen dieren soms na, bekijk deze opties
5. film: martch of the penguins ( misschien andere spelling )...
6. herkennig speelt een grote rol bij habitat beschrijvingen
7. bart sorgendrager - foto's van phoenix woningen...

zorg ervoor dat we komende week bijeen komen om een aantal ideeen vast te zetten en deze dingen er goed bij te trekken..


greetz

Corne

vrijdag 27 april 2007

Onderzoekje habitat/dieren Marc

Habitat
Habitat betekent voor mij de plek waar ik me begeef in mijn leven waar ik me thuis voel. Dat is voor mij op verschillende plekken. Niet alleen de plek waar mijn ouders wonen en waar ik nu woon, maar ook bij mijn vrienden in de kroeg of het centrum van Breda.
Sommige mensen wonen ook niet in een huis maar zwerven bijvoorbeeld over straat en slapen onder een krant. Hoewel zij geen huis hebben, hebben zij toch een habitat. Dit is voor hun een groot gedeelte van de stad waar ze leven.
Een habitat hoeft niet altijd iets materieels te zijn. Als je het dieper gaat bekijken leeft je eigen ziel ook in je lichaam. Het heeft daar ook een plek waar het zich wel of niet thuis voelt. Lekker in je vel zitten zou hiervan een afgeleide uitspraak kunnen zijn.

Dieren
Dieren zijn compleet verschillend van mensen. Hoewel mensen zich bewust zijn van hun bestaan hebben dieren dat bewustzijn niet. Dieren hebben ook veel minder genuanceerdere emotie en ook een primitieve manier van communiceren. Wilde dieren zijn meestal onafhankelijk maar huisdieren zijn juist weer afhankelijk van de persoon die voor ze zorgt. Huisdieren moeten iedere dag hun eten krijgen, slapen in hun hok of mand en krijgen op gezette tijden hun beweging. Afhankelijk van hoe goed de mens voor zijn huisdieren zorgt hoe leuker het is om een huisdier te hebben.
Je hebt ook dieren die speciaal voor de mens worden gekweekt. De mens houdt namelijk van vlees en dit vlees komt uiteraard van dieren. Zo is er een massaproductie ontstaan. Dit vinden veel mensen niet verantwoord, omdat de dieren geweld wordt aangedaan. Het is echter wel zo dat nog steeds een overgrote meerderheid van de mensen gewoon dat vlees eten.

Habitat en dieren
Zoals net gezegd is een habitat van dieren de wildernis. De dieren in het wild hebben echter vrij weinig met mensen te maken behalve dat ze er vaak zo ver mogelijk uit de buurt willen blijven. Nog een habitat is bij mensen in huis. Huisdieren hebben vaak maar een beperkte habitat omdat ze door de mens beperkt worden in waar ze heen kunnen. De mens heeft echter een dier in zijn habitat voor de gezelligheid of om een leegte in te vullen. Zij zijn verantwoordelijk voor hun huisdieren zodra ze er een aanschaffen.
Een andere plek waar een habitat word gecreëerd voor dieren is in de dierentuin. De dierentuin probeert voor de dieren een zo natuurlijk mogelijke habitat te creëren zodat de dieren zich thuis voelen, maar ook zodat de mens het dier in zijn natuurlijke habitat kan zien zonder enorm ver te reizen. Het is dus ook voor het gemak van de mens.

Eigen gedachten over 'habitat' en 'dieren' (Gil)

Habitat
Voor mij betekent mijn habitat de tocht waarlangs ik mijn leven afleg. Verschillende elementen binnen deze tocht herhalen zich meerdere keren, hetzij materiaal, hetzij gebeurtenissen, hetzij een locatie. Deze herhaling maakt het element vertrouwbaar omdat ik het steeds beter leer kennen. Het is als een muzikaal werk dat je keer op keer kan beluisteren en steeds weer iets nieuws uit ontdekt. Je gaat je binden aan dat muziekstuk omdat je het op een gegeven moment zo goed kent dat het persoonlijker wordt. Een habitat is in weze ook een heel persoonlijk begrip dat door iedereen anders wordt ingevuld. Dit maakt het moeilijk een feitelijke inhoud aan het begrip 'habitat' te geven, maar de omschrijving van het woord zou algemeen altijd toegepast kunnen worden.

Een nieuw soort habitat is ontstaan met de komst van het internet (en computers in het algemeen). Op digitale wijze leggen veel mensen dagelijks een reis af, waarbij zij na het opdoen van ervaring hierin op bepaalde sites steeds weer terug zullen keren. De collectie van deze sites vormen de digitale habitat van een gebruiker. Vaak wordt deze habitat al eenvoudig geborgen middels bookmarks, snelkoppelingen naar alle websites binnen het internet habitat. Maar ook games als World of Warcraft, of andere games waar men voor bepaalde tijd mee bezig is kunnen tot deze digitale habitat gerekend worden. In deze trend kan (zoals al eerder de vergelijking) een muziekstuk ook tot de habitat van een mens behoren, en eigenlijk iedere vorm van media. Een film kan tot in het oneindige bekeken worden, waardoor een persoon de betreffende film als een belangrijk element binnen zijn leven kan gaan zien.

Dieren
Dieren zijn er natuurlijk erg veel en erg verschillend. Wij voelen dieren vaak aan als een geheel ander ras, alsof het geen connecties hoe dan ook met de mensheid heeft. Het meest dicht bij ons staan onze huisdieren, waar de meesten onder ons zielsveel van kunnen gaan houden met de tijd. Wellicht staan dieren die rijp zijn voor de slacht op de grootste afstand met de westerse (stads)mens. Enerzijds willen velen het vlees en andere producten dat van deze dieren vandaan komt hebben, anderzijds zijn er veel mensen (die vaak ook tot de eerste groep behoren) die het "zielig" vinden voor deze gefokte dieren.

Tussen deze twee in staat een wilde wereld van dieren waar wij zowel een enorme afstand mee hebben (fysiek en dus realistisch gezien), maar waar wij ook een zeer grote connectie mee weten te maken. Het gaat om de verschillende emoties van de mens (wat al eerder in mijn onderzoek naar boven kwam) die uitgebeeld worden in de vorm van vaak dieren uit een wilde natuur. Ook de wereld van de dromen heeft een link naar dit onderwerp. Dromen leven op reele gebeurtenissen, maar ook op die van de televisie. Dankzij mogelijkheden om deze wilde dieren, waar wij zo ver weg van staan toch in nabijhijd te kunnen zien (hetzij de dierentuin of een natuurprogramma), kan er over gedroomd worden en worden zij geplaatst in verschillende patronen van menselijke emoties. Dit is de fantasiewereld van dieren met een reele betrekking op de mens.

woensdag 25 april 2007

" Woonomgeving bij verschillende culturen; overeenkomsten en verschillen" (Roel)

Bij een gewoon woonhuis is het duidelijk te zien dat er altijd wel een soort territorium is afgebakend. Dat kan zijn door middel van een hek, heg, muur of grasveld. Hier hebben we het over gebieden waar veel ruimte is vaak veel natuur.
In de open ruimtes is er veel individualiteit, de tuinen zien er verschillend uit, verschillende soorten voordeuren, andere stoeptegels etc.
In buurten zoals deze heb je regelmatig sociale contacten omdat met vaak in de straat langsloopt. Je kent elkaar misschien wel oppervlakkig maar ongemerkt houdt men elkaar stiekem in de gaten. Je kijkt uit op elkaars tuin en je ziet wat voor mensen er bijvoorbeeld langs komen.

Als je kijkt naar appartementen dan heb je alleen je huis zelf, balkon als dat er is en kelder/berging. Hierbij is alles echt op elkaar gedrukt en is er nauwelijks tot geen verschil in individualiteit; elke deur is hetzelfde, de kozijnen in dezelfde kleur. Iedereen heeft wel iets voor de ramen hangen tegen zodat er niet makkelijk binnen kan kijken. Hierbij kan men meer op zichzelf zijn en je hoeft het pand zelf niet te onderhouden als er een concierge of schoonmaakdienst is. Je kan niet zo makkelijk bij elkaar binnenkijken en dat brengt meestal een grotere kloof tussen de bewoners.

Dit is in veel culturen zo en vooral als je kijkt naar hoge- en middenklasse wijken. s

Wat in het vooral in het westen vaak voorkomt zijn de woonwijken, dat steeds meer aparte dorpen worden. Alle basisvoorzieningen zijn er te vinden en je hoeft in principe niet meer de wijk uit. Er is een tijd geweest waarbij alles veel op elkaar ging lijken en steeds meer natuur verdween.
De laatste tijd komt er meer vraag naar meer natuur, waarbij naar hele creatieve ideeen worden gezocht. De nieuwe trends worden gevolgd en dat wordt gemixt met de behoeftes van toekomstige bewoners.

Het wordt ook steeds makkelijker om nieuwe creartieve ontwerpen te realiseren en dat maakt vooral dat iedereen zijn eigen smaak erin wilt hebben. Geen saaie blokken beton meer, maar veel groen en uitgesproken ontwerpen!

Als je kijkt naar andere culturen, met name Derde Wereld landen is het zo dat men vaak de luxe niet heeft om anders te doen dan de rest.
Men zou misschien wel anders willen, maar de financiele situaties zijn zodanig dan die niet hoog op het lijstje staat.
In de wijken zijn er vaak winkels in de buurt en er zijn veel huis-aan-huis diensten.
Veel huizen bestaan al langer en er veranderd weinig qua infrastructuur.

Veel mensen zoeken iets waar ze zelf thuis in voelen. Het gaat om het gevoel van herkenning en milieu. Weinig mensen zijn misschien 100% gelukkig waar ze wonen, maar bij de meeste mensen bepaalt vooral de financiele situatie en het lot misschien waar ze uiteindelijk terecht komen en zich eraan gaan aanpassen.

dinsdag 24 april 2007

Onderzoek over dieren (Gil)

Dieren
“Animals represent the mystery and power of the natural world, which can create or destroy.”

Dromen over dieren
Een mens ziet dieren al vanuit de tijd van de egyptenaren als een verbeelding van menselijke emoties en gemoedstoestanden. Zo kennen wij tegenwoordig nog uitspraken als 'zo sluw als een vos' of 'zo dom als een ezel'. Deze uitspraken zeggen iets over hoe wij naar dieren kijken en hoe dit beeld zich relateert tot ons eigen gevoel. Vanuit de eerste ervaringen van de mens met dieren zijn deze emoties al ontstaan, zodoende stammen onze eerste emoties met betrekking tot dieren af van het tijdperk van de jager.

Deze eerste beelden met inhoud over relaties tussen mensen en dieren stammen uit de griekse mythologie. Een belangrijk onderdeel van veel mythen is de transformatie van mens in dier en andersom. Een voorbeeld is het sprookje van Pinocchio waarin een houten pop van een jongen tot leven wordt gewekt, vervolgens in een ezel veranderd en uiteindelijk zelfs een mens wordt. Een dergelijke transformatie wil de grenzen weergeven die mensen onderscheid van dieren.

Maar ook op het andere werelddeel hebben mensen zichzelf altijd willen relateren aan dieren. Een voorbeeld hiervan zijn de Egyptenaren, welke geloofden dat de ziel van een god reïncarneerde in het lichaam van de dieren. Zo werden positieve goden als Ra gezien als een kat, en negatieve goden als Ammut zouden gereïncarneerd zijn in een monsterachtig dier als de krokodil.

Het verschil tussen deze culturen zit hem in de beschouwing van het dier. Zo is een varken in het oude Egypte een heilig dier, terwijl vele eeuwen later hetzelfde dier wordt verafschuwd in omringende Islamitische landen. Het eerste wat van belang is, is de aanwezigheid van het dier. Zonder de koe, had het dier in het verre oosten nooit heilig verklaard kunnen worden. Daarbij komt nog het verschil in cultuur, in de benadering en de waarneming van de wereld om men heen.

Al deze voorgeschiedenis heeft ertoe geleid dat wij tegenwoordig een bepaalde perceptie hebben op verschillende dieren. Zo zien wij in onze westerse cultuur een hond als een trouw en beschermend dier, terwijl wij vleermuizen verafschuwen en hen onder het duisternis der diersoorten scharen. Als wij dromen over vleermuizen zullen wij zodoende een slechte droom beleven. Dit heeft alles te maken met gebeurtenissen in het echte leven van de persoon, die deze emoties omzet in een dierlijke vorm waar men ervaring mee heeft (het kleinste beetje ervaring kan al tot zulke dromen leiden).

Het zijn de menselijke kenmerken die wij proberen te vertalen naar een dier, iets wat in het verleden heel bewust veel is gedaan. Tegenwoordig gebeurt dit echter in dromen, en dus niet meer bewust. Enkele voorbeelden van menselijke kenmerken die volgens de westerse standaard naar dieren vertaald staan op http://www.loesje.info.

Verschillen
Het DNA van een mens verschilt voor minder dan 2% van de bouwstenen van een chimpansee. Dit betekent dat de mens en de chimpansee nagenoeg identiek zijn. Waarom ervaren we die kleine verschillen dan als zulke grote verschillen?

Dit komt voornamelijk vanwege de manier waarop deze bouwstenen zijn opgebouwd. Binnen het DNA zitten ook delen die niet uit een eigen code bestaan, maar die de organisatie van andere codes regelen en beheren. Vergelijk het met het bouwen van een huis, wanneer er tien bouwers voor angenomen zijn zonder ervaring is er een beheerder nodig die alles in goede banen kan leiden. In dat geval hangt het grotendeels van deze beheerder af hoe het huis eruit komt te zien, enerzijds een fantastisch kasteel, anderzijds een bouwval.

Een chimpansee bezit dus wel grotendeels de mogelijkheid om zich tot een kasteel te vormen, maar de beheerders hebben nog een te kort aan ervaring, wat zich met het vorderen van de tijd ontwikkeld.

maandag 23 april 2007

Corne over dieren

Een dier heeft altijd zijn eigen kenmerken, een hond is erg trouw, een konijn is erg lief en een koe stinkt. Dat zijn allemaal standaard meningen die we hebben over mensen.
Vooral de hond en de kat zijn erg geliefd bij mensen. Het zijn fijne huisdieren en ze willen meestal wel lekker met je knuffelen. Ook zijn wij als mens gewend aan veel veiligheid, een hond kan je een nog veiliger gevoel geven bepalend aan de hond die je hebt. Een kleine hond zal je geen veilig gevoel geven, maar een grote en felle hond zorgt voor een veiliger gevoel bij mensen.
Wanneer we gaan kijken naar dieren en mensen komen we al gauw bij het uitsterven van dieren, en het verplaatsen van dieren.Bij de lijst van de bronnen kun je een wikipedia link vinden over alle uitgestorven dieren in Nederland.
Een dier is een beest wat zich door de loop van de eeuwen heen heeft weten aan te passen aan elke situatie. Waar er vroeger nog alleen landdieren waren, hebben ze zich door de jaren heen weten aan te passen aan het water, en zelfs in de lucht.
Nu in het heden heeft de mens de dominante factor in de wereld, we verstoten de dieren uit hun omgeving, en vervuilen de kleine omgeving die de dieren nog hebben.
Al vanaf het begin dat de mens kon jagen, hebben we de dieren gebruikt als voedselbron en als kleding,voorwerpen en tenten. Zelfs het bloed gebruiken we als verf en drank. Met het begin van de landbouw begonnen dieren ook andere rollen in te nemen. Ze werden daar ook gebruikt als werktuig.
Nu gebruiken we tegenwoordig de kippen voor hun eieren, en koeien en varkens voor het vlees. Zelfs het genetisch manipuleren van dieren is ons niet te gek. Zo is er het gekloonde schaap Dolly.
Door alle mishandelingen en slechte behandelingen die de dieren krijgen hebben we ook vaak te maken met grote ziekte uitbarstingen zoals mond- en klauwzeer, BSE en de varkenspest. Er gaan stemmen op voor de verkleining van de veestapel en de veehouderij. We zorgen er steeds meer voor dat de dieren een beter leven hebben, en daardoor stijgt ook meer de vraag voor scharrel en biologisch vlees.

<>