woensdag 25 april 2007

" Woonomgeving bij verschillende culturen; overeenkomsten en verschillen" (Roel)

Bij een gewoon woonhuis is het duidelijk te zien dat er altijd wel een soort territorium is afgebakend. Dat kan zijn door middel van een hek, heg, muur of grasveld. Hier hebben we het over gebieden waar veel ruimte is vaak veel natuur.
In de open ruimtes is er veel individualiteit, de tuinen zien er verschillend uit, verschillende soorten voordeuren, andere stoeptegels etc.
In buurten zoals deze heb je regelmatig sociale contacten omdat met vaak in de straat langsloopt. Je kent elkaar misschien wel oppervlakkig maar ongemerkt houdt men elkaar stiekem in de gaten. Je kijkt uit op elkaars tuin en je ziet wat voor mensen er bijvoorbeeld langs komen.

Als je kijkt naar appartementen dan heb je alleen je huis zelf, balkon als dat er is en kelder/berging. Hierbij is alles echt op elkaar gedrukt en is er nauwelijks tot geen verschil in individualiteit; elke deur is hetzelfde, de kozijnen in dezelfde kleur. Iedereen heeft wel iets voor de ramen hangen tegen zodat er niet makkelijk binnen kan kijken. Hierbij kan men meer op zichzelf zijn en je hoeft het pand zelf niet te onderhouden als er een concierge of schoonmaakdienst is. Je kan niet zo makkelijk bij elkaar binnenkijken en dat brengt meestal een grotere kloof tussen de bewoners.

Dit is in veel culturen zo en vooral als je kijkt naar hoge- en middenklasse wijken. s

Wat in het vooral in het westen vaak voorkomt zijn de woonwijken, dat steeds meer aparte dorpen worden. Alle basisvoorzieningen zijn er te vinden en je hoeft in principe niet meer de wijk uit. Er is een tijd geweest waarbij alles veel op elkaar ging lijken en steeds meer natuur verdween.
De laatste tijd komt er meer vraag naar meer natuur, waarbij naar hele creatieve ideeen worden gezocht. De nieuwe trends worden gevolgd en dat wordt gemixt met de behoeftes van toekomstige bewoners.

Het wordt ook steeds makkelijker om nieuwe creartieve ontwerpen te realiseren en dat maakt vooral dat iedereen zijn eigen smaak erin wilt hebben. Geen saaie blokken beton meer, maar veel groen en uitgesproken ontwerpen!

Als je kijkt naar andere culturen, met name Derde Wereld landen is het zo dat men vaak de luxe niet heeft om anders te doen dan de rest.
Men zou misschien wel anders willen, maar de financiele situaties zijn zodanig dan die niet hoog op het lijstje staat.
In de wijken zijn er vaak winkels in de buurt en er zijn veel huis-aan-huis diensten.
Veel huizen bestaan al langer en er veranderd weinig qua infrastructuur.

Veel mensen zoeken iets waar ze zelf thuis in voelen. Het gaat om het gevoel van herkenning en milieu. Weinig mensen zijn misschien 100% gelukkig waar ze wonen, maar bij de meeste mensen bepaalt vooral de financiele situatie en het lot misschien waar ze uiteindelijk terecht komen en zich eraan gaan aanpassen.

Geen opmerkingen: