vrijdag 27 april 2007

Eigen gedachten over 'habitat' en 'dieren' (Gil)

Habitat
Voor mij betekent mijn habitat de tocht waarlangs ik mijn leven afleg. Verschillende elementen binnen deze tocht herhalen zich meerdere keren, hetzij materiaal, hetzij gebeurtenissen, hetzij een locatie. Deze herhaling maakt het element vertrouwbaar omdat ik het steeds beter leer kennen. Het is als een muzikaal werk dat je keer op keer kan beluisteren en steeds weer iets nieuws uit ontdekt. Je gaat je binden aan dat muziekstuk omdat je het op een gegeven moment zo goed kent dat het persoonlijker wordt. Een habitat is in weze ook een heel persoonlijk begrip dat door iedereen anders wordt ingevuld. Dit maakt het moeilijk een feitelijke inhoud aan het begrip 'habitat' te geven, maar de omschrijving van het woord zou algemeen altijd toegepast kunnen worden.

Een nieuw soort habitat is ontstaan met de komst van het internet (en computers in het algemeen). Op digitale wijze leggen veel mensen dagelijks een reis af, waarbij zij na het opdoen van ervaring hierin op bepaalde sites steeds weer terug zullen keren. De collectie van deze sites vormen de digitale habitat van een gebruiker. Vaak wordt deze habitat al eenvoudig geborgen middels bookmarks, snelkoppelingen naar alle websites binnen het internet habitat. Maar ook games als World of Warcraft, of andere games waar men voor bepaalde tijd mee bezig is kunnen tot deze digitale habitat gerekend worden. In deze trend kan (zoals al eerder de vergelijking) een muziekstuk ook tot de habitat van een mens behoren, en eigenlijk iedere vorm van media. Een film kan tot in het oneindige bekeken worden, waardoor een persoon de betreffende film als een belangrijk element binnen zijn leven kan gaan zien.

Dieren
Dieren zijn er natuurlijk erg veel en erg verschillend. Wij voelen dieren vaak aan als een geheel ander ras, alsof het geen connecties hoe dan ook met de mensheid heeft. Het meest dicht bij ons staan onze huisdieren, waar de meesten onder ons zielsveel van kunnen gaan houden met de tijd. Wellicht staan dieren die rijp zijn voor de slacht op de grootste afstand met de westerse (stads)mens. Enerzijds willen velen het vlees en andere producten dat van deze dieren vandaan komt hebben, anderzijds zijn er veel mensen (die vaak ook tot de eerste groep behoren) die het "zielig" vinden voor deze gefokte dieren.

Tussen deze twee in staat een wilde wereld van dieren waar wij zowel een enorme afstand mee hebben (fysiek en dus realistisch gezien), maar waar wij ook een zeer grote connectie mee weten te maken. Het gaat om de verschillende emoties van de mens (wat al eerder in mijn onderzoek naar boven kwam) die uitgebeeld worden in de vorm van vaak dieren uit een wilde natuur. Ook de wereld van de dromen heeft een link naar dit onderwerp. Dromen leven op reele gebeurtenissen, maar ook op die van de televisie. Dankzij mogelijkheden om deze wilde dieren, waar wij zo ver weg van staan toch in nabijhijd te kunnen zien (hetzij de dierentuin of een natuurprogramma), kan er over gedroomd worden en worden zij geplaatst in verschillende patronen van menselijke emoties. Dit is de fantasiewereld van dieren met een reele betrekking op de mens.

Geen opmerkingen: