maandag 23 april 2007

Corne over dieren

Een dier heeft altijd zijn eigen kenmerken, een hond is erg trouw, een konijn is erg lief en een koe stinkt. Dat zijn allemaal standaard meningen die we hebben over mensen.
Vooral de hond en de kat zijn erg geliefd bij mensen. Het zijn fijne huisdieren en ze willen meestal wel lekker met je knuffelen. Ook zijn wij als mens gewend aan veel veiligheid, een hond kan je een nog veiliger gevoel geven bepalend aan de hond die je hebt. Een kleine hond zal je geen veilig gevoel geven, maar een grote en felle hond zorgt voor een veiliger gevoel bij mensen.
Wanneer we gaan kijken naar dieren en mensen komen we al gauw bij het uitsterven van dieren, en het verplaatsen van dieren.Bij de lijst van de bronnen kun je een wikipedia link vinden over alle uitgestorven dieren in Nederland.
Een dier is een beest wat zich door de loop van de eeuwen heen heeft weten aan te passen aan elke situatie. Waar er vroeger nog alleen landdieren waren, hebben ze zich door de jaren heen weten aan te passen aan het water, en zelfs in de lucht.
Nu in het heden heeft de mens de dominante factor in de wereld, we verstoten de dieren uit hun omgeving, en vervuilen de kleine omgeving die de dieren nog hebben.
Al vanaf het begin dat de mens kon jagen, hebben we de dieren gebruikt als voedselbron en als kleding,voorwerpen en tenten. Zelfs het bloed gebruiken we als verf en drank. Met het begin van de landbouw begonnen dieren ook andere rollen in te nemen. Ze werden daar ook gebruikt als werktuig.
Nu gebruiken we tegenwoordig de kippen voor hun eieren, en koeien en varkens voor het vlees. Zelfs het genetisch manipuleren van dieren is ons niet te gek. Zo is er het gekloonde schaap Dolly.
Door alle mishandelingen en slechte behandelingen die de dieren krijgen hebben we ook vaak te maken met grote ziekte uitbarstingen zoals mond- en klauwzeer, BSE en de varkenspest. Er gaan stemmen op voor de verkleining van de veestapel en de veehouderij. We zorgen er steeds meer voor dat de dieren een beter leven hebben, en daardoor stijgt ook meer de vraag voor scharrel en biologisch vlees.

<>

Geen opmerkingen: