zondag 13 mei 2007

Insomnia

In Nederland heeft ruim 15% van de bevolking af en toe last van slapeloosheid. Tweederde hiervan bestaat uit vrouwen. De term ‘slapeloosheid’ (insomnia) wordt gebruikt om aan te geven dat er een stelselmatig tekort is aan nachtelijke slaap. Niet iedereen heeft hetzelfde slaappatroon. Sommige mensen hebben genoeg aan 6 uur slaap, de ander heeft 10 uur nodig. De meeste mensen slapen zo'n 7 à 8 uur per nacht. Helaas zijn er ook mensen die heel moeilijk in slaap kunnen komen. Bovendien worden ze vaak wakker midden in de nacht. Deze mensen lijden aan insomnia (slapeloosheid). Overdag zijn deze mensen dan ook extreem moe, maar kunnen toch niet slapen.

Op een warme zomeravond kunnen veel mensen moeilijk in slaap komen. Ze liggen maar te woelen en te zweten. De volgende dag zijn ze dan ook erg slaperig en duf. Ook als er de volgende dag iets spannends staat te gebeuren kan de slaap soms niet vatten.

Personen met insomnia kunnen soms weken lang niet in slaap komen. Dit kan het dagelijks leven dan radicaal beïnvloeden. Overdag en 's nachts zijn ze in dezelfde afwezige staat.

Oorzaken en gevolgen van slaapstoornissen
Spanning thuis of op het werk, bezorgdheid (piekeren) of oververmoeidheid zijn belangrijke veroorzakers van slaapstoornissen. Maar ook pijnklachten, alcoholgebruik of een onrustige slaapomgeving kunnen de nachtrust nadelig beïnvloeden. Berucht zijn het werken in ploegendienst of de gevolgen van jetlag voor het natuurlijke bioritme. De gevolgen van deze nachtelijke verstoringen kunnen zijn: concentratieproblemen, prikkelbaarheid, vermindering van de eetlust en verlaging van de algehele weerstand. Slaapmiddelen lijken een oplossing te bieden, maar daar zijn veel nadelen aan verbonden: ze kunnen verslavend werken.

Hoe werkt onze biologische klok?
Ons lichaam kent een 'circadiaans ritme' (circadiaans is afgeleid van het Latijnse 'circa' wat 'rondom' en 'dies' wat 'dag' betekent). Het beschrijft een biologisch ritme, ofwel een ingebouwde biologische klok van ruwweg vierentwintig uur. Dit biologisch ritme bepaalt, afhankelijk van het tijdstip, het functioneren van het lichaam. Het bloed, het zenuwstelsel en de endocriene klieren zijn te beschouwen als een belangrijk netwerk, waardoor informatie naar het lichaam wordt gebracht. Ons lichaam kent een endocrien systeem, dat verschillende hormonen rechtstreeks afstaat aan de bloedbaan. Het is een bekend feit dat hormonen reageren op informatie die vanuit het lichaam tot hen komt en hun hormoonproductie daarop afstemmen. Dit is het geval bij de hypofyse, de schildklier, de bijschildklieren, de alvleesklier en de bijnieren. Daarnaast worden er nog een aantal hormonen geproduceerd in bepaalde weefsels.

Wat verstoort ons levensritme?
De epifyse ofwel pijnappelklier bekleedt een grote functie wat betreft het functioneren van ons lichaam. Sinds de ontdekking van de epifyse in 1980 is er veel onderzoek naar deze belangrijke klier gedaan. Als de pijnappelklier niet goed functioneert, kan dit dus leiden tot een verstoord levensritme. De pijnappelklier is maar een heel klein stukje van de hersenen, niet groter dan een erwt. Het ligt tegen de hersenbalk (corpus callosum) en achter tegen het dak van de derde ventrikel (hersenholte). De pijnappelklier werd vroeger als overtollig beschouwd, maar tegenwoordig wordt daar heel anders over gedacht. De pijnappelklier scheidt meerdere stoffen af, te weten: serotine, methoxy-indolen en verschillende peptiden. Ondanks de zeer geringe mate waarin deze stoffen in onze bloedbaan terecht komen, coördineren ze systemen door het hele lichaam. Melatonine wordt door de pijnappelklier gesynthetiseerd uit serotonine, en helpt het lichaam bij zijn biologisch ritme. Van melatonine is bekend, dat dit de slaap positief beïnvloedt. Dit proces wordt beïnvloed door het invallen van de duisternis rond zonsondergang. Zonsopgang onderdrukt de aanmaak van melatonine. Er is veel onderzoek gedaan naar de pijnappelklier in verband met melatonine. Aan mensen die aan slapeloosheid leden en moeilijk in slaap konden komen, werd tussen 3 en 6 uur 's middags (oraal) melatonine verstrekt. Dit had tot gevolg, dat ze 's avonds rond een uur of elf in slaap vielen in plaats van pas tegen de vroege ochtenduren, zoals ze dat eerst deden. Dit bleek ook te werken bij de bestrijding van een jetlag.

Films

Light Sleeper: http://www.moviemeter.nl/index.php3?id=4294

El Maquinista: http://www.moviemeter.nl/film/15636

Cashback: http://www.moviemeter.nl/film/38770

Insomnia: http://www.moviemeter.nl/film/2097

2 opmerkingen:

Corne_S zei

is het handig deze films te gaan kijken? of heeft iemand ze toevallig al gekeken?

gr corne

Roel zei

ik heb alleen insomnia gezien , de rest ken ik niet..
Als het een film is, dat interessant is en ons zou kunnen helpen lijkt me het een goed plan!