zondag 13 mei 2007

onderzoek over mensen en de invloed van dag en nacht

Licht en donker
De invloed van licht op mensen

Licht heeft dagelijks invloed op ons leven. We gebruiken het licht om te kijken. Onze pupil grootte verandert na mate er meer of minder licht is in de omgeving. Wanneer het ’s avonds donker wordt buiten, gebruiken we kunstmatig licht om toch te blijven kijken. Te kijken naar tv, naar de kamer, buiten op straat. Overal gebruiken we ’s avonds kunstlicht omdat we willen zien. We willen zien wat er om ons heen gebeurt. Licht is dus een vorm van controle.
Dus mensen hebben licht nodig om zich veilig te voelen. Als je het licht wegneemt, neem je dus een gevoel van veiligheid weg.
Of juist mensen bang maken in het licht, om te laten zien dat het licht niet altijd veiligheid biedt?
Hoe kunnen we dit interactief maken, een installatie van maken???

Geur en geluid

Het verschil tussen dag en nacht is niet alleen licht. Het is ook geluid en geur dat veranderd. ’s Avonds wordt het stiller, behalve natuurlijk op ontzettend drukke plaatsen.
De stilte is iets wat je niet alleen merkt aan het geluid wat er niet is, maar je voelt het ook. De stilte maakt je alert op elk geluid wat er is. Een vallend blaadje kan je aandacht al helemaal grijpen. Dit is weer dat gevoel van veiligheid.
De geur is ook anders ’s avonds. Je kunt het weer veel beter ruiken, je ruikt de bomen beter, de bosjes, het natte gras.

Licht creëren

Mensen hebben licht nodig, waarom laat je ze het niet zelf creëren?
Door het bewegen in de ruimte brand het licht, ga je stil staan, dan gaat het licht stilletjes uit… dit is om het gevoel te versterken dat je je veiliger voelt als je in beweging blijft. Als je dan ineens stil staat, omdat je je niet veilig voelt en wat denkt te horen, gaat het licht uit.
Wat zou er gebeurt zijn als men nooit de lamp had uitgevonden? Het zou ’s avonds enorm donker zijn. Geen kaarsen, geen gloeilampen. Niets om licht te maken.
Auto’s die niet meer rijden, mensen die vroeg gaan slapen omdat ze niets te doen hebben, of zelfs niet kunnen doen omdat ze niets zien.

Evolutie

Als er nooit een lamp was uitgevonden, had de mens zijn weg waarschijnlijk wel gevonden naar een andere manier van kijken. Infrarood? Ultraviolet? We zouden vast wel ogen hebben ontwikkeld die ons zouden laten kijken in het donker.
denken in de nacht
http://www.senzar.nl/ploegendienstdenken.htm
als men in de nacht juist slechter denkt, heeft dit te maken met het 24-uurs ritme, niet met het licht of donker zijn van de lucht.

Links

http://www.awaremagazine.nl/nl/433be52e061ac
http://www.kimbervie.nl/praktijk/lichtdonker.htm
http://www.start2date.nl/zomer/zomer-zonlicht-verliefdheid.php
http://www.solg.nl/indexnl.php?page=projecten&projectid=2
http://www.daanspeak.com/LijfEnLeden07Licht.html
http://www.wittemuseum.org/pdfs/06%20-%20In%20the%20Dark%20-%20Darkness%20and%20Humans.pdf

Geen opmerkingen: